San Francisco

12 augustus, 2014 / Mark Leene

Een traan is nauwelijks te onderdrukken als mijn metgezel bovenaan de roltrap verschijnt. Dit klinkt melancholisch maar niets is minder waar. Het effect dat een stad als San Francisco op je heeft is niet uit te leggen. Het New York van de westkust, zo zien wij het voor ons. Maar kan je het eigenlijk wel met elkaar vergelijken? De komende weken trekken we door Californië op zoek naar de leukste plekjes om te eten, drinken en uiteraard te slapen. Onze reis eindigt in New York met de vraag: ‘Which side is best, East or West?’. Deel een dus; San Francisco.

Hotel:
Centraal gelegen aan Union Square ligt het Parc 55 Wyndham. Van alle gemakken voorzien maar nog belangrijker, goed gelegen als je voor het eerst in San Francisco bent. Vanuit hier ben je in een paar minuten bij de cablecars, winkels of de Fisherman’s Wharf. Het uitzicht liegt er niet om overigens. Mocht je de keuze hebben, vraag dan een kamer met zicht naar downtown.

Do’s:
Blazing Saddles is een schot in de roos. Helemaal als je uit Amsterdam komt. Boek via internet en je krijgt 20% korting op je bestelling. Fiets naar het Golden Gate Park en via de heuvels van Presidio over de Golden Gate richting Sausalito. Als je uitkijkt over de stad besef je je pas hoe mooi San Francisco daadwerkelijk is. De meeste toeristen gaan met de veerpont terug, onzin. Je kent de weg. De tweede keer is de brug nog mooier en je kan via Marina Boulevard terug de stad in. Een prachtige route die je het gevoel geeft alsof je de hoofdrol speelt in Full House. Sla rechtsaf Fillmore street in en drink een borrel in een van de vele tentjes die erg Amsterdams aanvoelen. Mocht je gezond willen doen, haal dan een shake bij Jane. Houd wel rekening met steile heuvels.

Golden Gate SausalitoTwin Peaks geeft het mooiste uitzicht over de stad. Slechts 25 dollar aan taxi kosten brengen je naar deze prachtige heuvels. Hou je panorama functie paraat, je zult hem nodig hebben. Tip: als je uitgekeken bent, loop naar beneden en pak daar de bus terug de stad in.

Twin_Peaks

Foreign Cinema is een van de beste en – daar heb je het woord waar San Francisco bekend om staat – hipste restaurants van de stad. Hier wordt ook direct duidelijk dat de Silicon Vally bubble zijn werk goed gedaan heeft. De wijn vloeit rijkelijk en de oesters van 8 dollar per stuk zijn niet aan te slepen. De service is uitstekend. Het personeel weet ons alles te vertellen over de wijnen en vooral het eten. We hebben een plek aan de bar en luisteren naar elkaar maar vooral ook naar de locals. Een feestje van begin tot eind. Voor het gemak krijg je een bon met 18% fooi, maar dat is het meer dan waard.
Foreign_Cinema

Foreign_Cinema

Foreign_CinemaDont’s:
Alcatraz was voor ons een absolute must. De kaartjes waren maanden van tevoren uitverkocht en dus stonden we bij het ochtendgloren in de rij om samen met 150 andere gelukzoekers toch nog de boot op te kunnen. Dit was mogelijk, zo bleek. Helaas kon zowel de audiotour als de prachtige locatie niet voorkomen dat wij ons kapot hebben geërgerd aan de honderden toeristen die je het zicht blokkeren. Alsof je in een te kleine lift staat met 20 man terwijl de geur van zweet je reukorgaan in wordt geperst. Kortom: Alcatraz is zeker een plaatje maar niet in het hoogseizoen. We hadden wel  een schaars moment van eenzaamheid, ironisch gezien, in de isoleercel.

Alcatraz

Tot slot:
– Houd rekening met het weer, het kan plotseling ijskoud zijn. Vandaar dat ze op Fisherman’s Warf een vermogen verdienen aan de verkoop van truien.
– Kom niet met de auto. Je kan nergens parkeren in San Francisco en mocht je wel een plek vinden ben je gemiddeld 40 dollar per dag kwijt. Dat is duurder dan de huur van je auto.
– Ga niet in de rij staan voor de cablecar op Union Square. Loop een stukje naar boven en wacht bij een van de vele haltes.
– Check deze website voor de beste tips.

 

 

Hotel: Parc 55
Eten & drinken: Jane, The Trident, Foreign Cinema