Napa Valley

21 augustus, 2014 / Mark Leene

‘Oh sweetheart, you don’t need a lock in this town’. Met deze woorden werden wij welkom geheten in Yountville. Een prachtig dorp in het hart van Napa Valley. Slechts anderhalf uur rijden van San Francisco – dit is geen straf – ligt een van de meest prestigieuze wijnstreken ter wereld. Laat de cabernet sauvignon maar komen.

Hotel:
De dame die ons zo hartelijk welkom heet is de gastvrouw van het idyllische Maison Fleurie, een Frans landhuis met kleine kamers maar van alle gemakken voorzien. Je waant je in een andere tijd en wordt overspoeld door indrukken.

Maison_Fleurie_NapaIMG_1775IMG_1756Yountville:
Als je niet weet waar je naartoe moet kan Napa Valley even aanvoelen als een opgave. Het aanbod aan hotels en wijnproeverijen is gigantisch. Wij kozen voor Yountville omdat het wat rustiger aangeschreven stond. Een goede keuze, zo bleek, want met de gratis fietsen van ons hotel konden we de buurt verkennen en het bleek zo goed als stil op straat. Yountville is een van de veiligste dorpen tér wereld. Althans, als we de inwoners mogen geloven. Misschien komt het omdat de mensen in dit dorp niet worden blootgesteld aan de dagelijkse beslommeringen van jan met de pet. Er wordt niet getoeterd of hard gereden omdat ‘men’ op tijd op z’n werk moet zijn. Er wordt gegroet naar elkaar, de wegen zijn breed ook al rijden er nauwelijks auto’s, de natuur is prachtig en de huizen.. tja.. Niet voor niets dat het tot tweemaal toe verkozen beste restaurant van de wereld in Yountville staat: French Laundry

Yountville Napa Valley. Market_Yountville Whine_YountvilleWijnproeven:
Met alleen fietsen en je stuk staren op de wijngaarden kom je er niet. Er moet natuurlijk wijn gedronken worden, maar waar doe je dat? Ons hotel hield om 17:00 een wijnproeverij met bijbehorende kazen. Wij lieten ons vertellen dat dit gebruikelijk is in Yountville. Maar er is meer. Wij besloten een rondleiding te reserveren bij Castello di Amorosa. Het liefdeskasteel. Zo genoemd door eigenaar Dario Sattui vanwege zijn liefde voor de wijnen én oude kastelen. Een kleine impressie van wat ons te wachten stond.

Castellodiamorosa Castellodiamorosa Castellodiamorosa CastellodiamorosaNadat we bij waren gepraat in en rondom het kasteel kwam het meest indrukwekkende gedeelte van de tour: de wandeling door de wijnkelder van Dario. Meer dan 8000 m2 aan gangen met wijnvaten, martelkamers, opslagruimtes en ander kasteel-eigen materiaal. Je vergeet af en toe te knipperen met je ogen..

Castellodiamorosa CastellodiamorosaTot slot:
– Napa Valley is een must als je in Californië bent, maar ben wel bereid je portemonnee te trekken.
– Don’t drink and drive. Er wordt streng gecontroleerd. Wij hebben er niets van gemerkt maar als we de verhalen mogen geloven gebeurt het dagelijks.
– Vergeet niet een bezoekje te brengen aan de Culinary Institute.
– In Yountville zit de Bouchon Bakery. Het is van een en dezelfde eigenaar als de French Laundry en je hebt er de lekkerste macarons, quiches, koekjes, croissants van de streek. En nog belangrijker: betaalbaar!
– Als je met de auto gaat, denk aan je snelheid. Men rijdt daar niet harder dan 15 km per uur. Harder is ook niet nodig, anders mis je je omgeving.
– Neem pijnstillers mee. Voor de volgende ochtend.