Pacific Highway

21 augustus, 2014 / Mark Leene

Monterey, Santa Barbara, Big Sur, Point Reyes. Slechts vier van de honderden hoogtepunten die je tegenkomt als je over de Pacific Highway rijdt. Iedere bocht is het stoppen waard, iedere foto doet het daadwerkelijke schouwspel geen recht aan. Dé reden waarom we naar het westen zijn getrokken. Een van ’s werelds mooiste wegen..

 

Het is een bijzonder moment. We zitten al even in de auto, het dak is open, de laaghangende zon voelt aangenaam aan en geeft bovendien het gevoel alsof je in een aflevering van Californication bent beland.. We laten San Francisco achter ons en volgen netjes onze tomtom naar het begin van highway 1. De snelweg loopt naar beneden en de oceaan is voor het eerst zichtbaar. Woorden schieten tekort, plots begrijp je waar Phantom Planet over zong..

De tussenstops:
Santa Cruz deed me denken aan mijn allereerste surfvakantie in Mimizan, Frankrijk. Gasten met blonde haren, uitgestrekte stranden en een pier met attracties waar Walibi World nog een puntje aan kan zuigen. Als je even verder kijkt zie je dat toeristen hier worden uitgezogen en als het daglicht valt is het geen pretje om terug naar je hotel te lopen. Al met al was het ritje in de Giant Dipper, wereldberoemd in Santa Cruz, wel een enorm succes. Een achtbaan midden op de pier waar je voor $1 door elkaar wordt geslingerd en je je even weer een surfer uit Mimizan voelt..

Giant_Dipper
17 Mile Drive
De 17 mile drive ligt tussen Monterey en Carmel. Voor golfers over de hele wereld is dit een heilige weg want aan deze prachtige lijn van asfalt huist een van de mooiste golfbanen ter wereld: Pebble Beach Golf Links. Zodra je aan de 17 mile drive begint valt een ding op: ja het is prachtig maar de eerste indruk is niet overweldigend. Je hebt vooral het idee dat je op privé terrein komt c.q. naar een golfwedstrijd gaat kijken terwijl je niet bent uitgenodigd. Natuurlijk is daar, onmiskenbaar zoals altijd, de prachtige oceaan, maar de weg is niet bijzonder. Tot je op de Lone Cypress stuit.

Lone_CypressJe laat de veel te dure huizen en golfbanen achter je en geniet van de rotspartijen, stranden en veelvuldig gefotografeerde zeehonden. Aan het einde van de 17 mile drive wacht Carmel by the sea, simpelweg Carmel. Een idyllisch stadje met op elke hoek een boetiek en heerlijke restaurantjes. Het is ook de stad waar Clint Eastwood ooit burgemeester was en waar je niet zomaar met hoge hakken over straat mag lopen. Dit laatste leek ons een fabeltje. Op het strand kan het in de zomer spoken. Ook tijdens ons bezoek bleek het koud te zijn en was de zon ver te zoeken. We besloten een hotel te boeken in Carmel Valley. Een schot in de roos. We lieten de bewolking achter ons en spendeerde de rest van de dag tussen de bergen van Carmel.

Camel
Santa Barbara
Tussen Santa Cruz en Santa Barbara ligt een weg zo oogverblindend mooi dat je het liefst stapvoets vooruit zweeft. Waarom? Omdat ze zo adembenemend is – ik neem aan dat de weg vrouwelijk is aangezien ze van een wonderlijke schoonheid is – dat je wel moet stoppen. Locals zien de werkelijke schoonheid overigens al lang niet meer. Bij onze eerste stop werd ons vrolijk toegeroepen: ‘Hurry up asshole this is a highway!’

Bixby Creek Bridge Mcway Falls Highway 1 Highway 1
Onze laatste stop voordat we LA binnen rijden is Santa Barbara. De Spaanse invloeden zijn hier niet te missen en de lokale bevolking slijt zijn weekend in het Chase Palm Park om aldaar te dansen op Santana. We trakteren onszelf op een overnachting in de Four Seasons, achteraf gezien een van de grootste tegenvallers van de vakantie. Als we aankomen bij de balie blijkt dat we naast het betalen van de kamer extra moeten lappen voor het gebruik van de strandfaciliteiten. Ach.. We zijn in Californië.

Santa Barbara Santa Barbara Four Seasons